Staj Yaparken Kendinizi Tanıyın

Herkes iyi bir şirkete stajyer olarak kabul edilmenin peşinde özgeçmiş yazıyor,

 

mülakatlara gidiyor. Peki, ama neden? Tatil yapıp dinlenmek yerine neden staj yapmalı? Staj yapmak bu kadar önemli mi?
Bu sorunun cevabı kişilere göre değişse de yaygın inanışa göre staj, profesyonel yaşamda etkili olan tecrübelerden biri. Bunun en büyük kanıtı da her yıl yaz aylarında uzun tatiller yapmak yerine staj yapmayı tercih eden üniversite öğrencileri. Stajı vazgeçilmez kılan da, öğrenciyi okul hayatından tam olarak koparmadan iş hayatıyla tanıştırması ve bunun da öğrencinin hem kendini hem de iş hayatını tanıması açısından eşsiz bir tecrübe olmasıdır. 

Literatürde "gerçek şoku" olarak adlandırılan, kişinin beklentileri ile karşılaştıkları arasındaki farkın yüksek olmasından kaynaklanan uyumsuzluk sorunları da stajyerlik deneyimi ile en az düzeye indirgenmiş olmaktadır.

Okulda edinilen bilgiler genellikle teoriden öteye geçmez. Öğrenciler belli bir konu üzerinde yazılmış kaynakları okur, çalışırlar ama edindikleri bu bilgiyi nasıl uygulayacaklarını bilemezler. Her ne kadar bazı bölümler laboratuvar çalışmaları sunsa ve öğrencilerine pratik yapma imkânı verse de, sınıf geçmek için edinilen bilgiler uygulanmadıklarından dolayı bir süre sonra unutulmaya mahkûmdurlar. Üniversitede okurken yapılan staj ise öğrencilere bilgiler hala tazeyken pratik yapma ve bu bilgileri uygulamaya geçirme imkânını sunar.

Okul arkadaşlıkları çok güzeldir. Derslerde beraber şamata yapılır, sınav zamanında notlar paylaşılır, ders çıkışında sinemaya, deniz kenarına, çimenlere uzanmaya gidilir. Sınavların baskısı dışında derdi yoktur insanın. Ancak iş arkadaşlıkları çok farklıdır. Çünkü iş ortamında her şey ciddileşir. Grup olarak çalışmak, sorunların üstesinden beraber gelmek, işini iyi yaparken iş arkadaşlarıyla iyi anlaşmak gibi sorumluluklar biner insanın omzuna. Okuldayken, anlaşamadığınız kişilerden uzak durma şansınız vardır, arkadaşlarınızı kendi tercihlerinize göre seçersiniz. İş hayatında ise böyle bir seçeneğiniz olmaz. Hem ast-üst ilişkisiyle tanışmak, hem de hoşlanmasanız da herkesle bir şekilde anlaşmak zorunda kalırsınız. İşte staj, farklı ortamlara ve şartlara uyum sağlamayı bu şekilde öğrettiği için edinilmesi gereken bir tecrübedir.

Stajyerlik öğrenciye sadece tecrübe kazandıran bir basamak değildir; aynı zamanda onu iyi bir mesleğe kavuşturan köprüdür. Stajyer olarak çalışmaya başladıkları şirkette başarılarıyla dikkat çeken ve gelecek vadeden kişilerin büyük bir çoğunluğu profesyonel iş yaşamlarında da aynı şirkette devam etmeyi seçmişlerdir. Çünkü bir çeşit flört dönemi olan stajyerlikleri süresince kendilerini işverenlerine tanıtmışlar, beğendirmişler ve kendilerini geliştirmeye devam ettikleri için de aynı şirkette sürekli çalışma imkanı kazanmışlardır.

Söz konusu staj deneyimini yurtdışında yaşadığınızı düşünürseniz, bunun size katabileceklerinin belki de bizim size bu sayfalarda anlattıklarımızdan çok daha fazlası olduğunu görebileceksiniz.


    © Copyright | Poseidon Yurtdışı Eğitim | All rights reserved.